Кримінальна “Рів’єра”: слідство щодо будівельних компаній із оточення нардепа Стріхарського продовжується

Нацполіція розслідує факти можливих порушень законодавства при будівництві житлового комплексу (ЖК) “Рів’єра” на вул. Центральній та вул. Малоземельній (житловий масив Осокорки, Дарницький район Києва). Правоохоронці встановили, що забудовники перевищили максимально допустиму поверховість зведених будинків (збудували до 10-ти поверхів замість 4-ох) і за сумнівних підстав “надбудувати” в одному із них приміщення житлово-комерційного призначення. Чи буде мати розслідування якийсь практичний результат – велике питання. В 2016-2017 роках правоохоронці вже бралися доводити, що при будівництві вказаного комплексу за допомогою посадовців Київської міськдержадміністрації (КМДА) грубо порушувалось законодавство, але все “зійшло нанівець”. Можливо, тому що компанії-забудовники пов’язані з народним депутатом від фракції “Слуга народу” Андрієм Стріхарським (на колажі).

Як стало відомо, наразі правоохоронні органи проводять слідство за фактом можливих порушень при будівництва ЖК “Рів’єра” на вул. Центральній та вул. Малоземельній. 

Мова йде про кримінальне провадження №4202110207000020, яке було відкрито Дарницьким управлінням Нацполіції Києва 3 вересня 2021 року. Попередня правова кваліфікація скоєних фігурантами справи злочинів – зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми.

У ході слідства правоохоронці встановили, що посадові особи ТОВ “БК “Буд” та інших суб’єктів господарювання, здійснили забудову житлових будинків загальною поверховістю 10 поверхів на вул. Центральній, 19, 21, 21-а, вул. Малоземельній, 75, 75-а, 75-б, 75-в, 75-г, 75-д – не дивлячись на те, що Містобудівні умови та обмеження (МУО) на проєктування передбачали максимальну поверховість 4 поверхи. При цьому, за даними слідства, вказані особи перебували у змові з чиновниками різних структурних підрозділів Київської міськдержадміністрації (КМДА). 

Скріншот із судової ухвали за вказаним провадженням

Також в Нацполіції з’ясували, що посадові особи ТОВ “БК “Буд”, зловживаючи своїм службовим становищем, розпочали незаконне будівництво будівлі житлово-комерційного призначення загальною площею 3,2 тис. кв.м. на вул. Центральна, 21-Б. Очевидно, йдеться про добудову чотирьох поверхів на вже збудованому житловому будинку.

ЖК “Рів’єра” на карті

Впродовж січня-лютого 2022 року Подільський районний суд Києва за клопотанням правоохоронців наклав арешт на вказані добудовані поверхи – щоб їхній власник не міг будь-яким чином розпоряджатися цим майном (у тому числі – продати його) до закінчення слідства. Проте, 28 квітня 2022 року Дарницький районний суд Києва за скаргою ТОВ “БК “Буд” зняв арешт з цих приміщень. Офіційною причиною для цього стало те, що при накладенні арешту правоохоронці вказали неправильний код ЄДРПОУ власника цього майна – того-таки ТОВ “БК “Буд”. 

Історія цього комплексу та фігуранти цього провадження.

Будівельні скандали

27 травня 2010 року Київрада дев’ятьма рішеннями передала 9 земельних ділянок на вул. Центральній та вул. Малоземельній загальною площею 0,9 га у приватну власність девятьом фізичним особам. Тоді столична влада вирішила, що вся ця земля має бути використана “для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд” (індивідуальне будівництво.- KВ). Протягом квітня-травня 2011 року ці громадяни отримали державні акти на право власності на вказані ділянки.

За даними групи “Оборона Позняків-Осокорків від тотальної забудови” у Facebook, упродовж наступних п’яти років усі ці ділянки були декілька разів перепродані іншим фізичним особам. Одним із “проміжних” власників цієї землі (або її частини) у листопаді 2015 року стала Раїса Стріхарська – це прізвище надалі треба запам’ятати. Крім того, схоже, вказані ділянки у цей же період були об’єднані та поділені на нові ділянки. 

Як повідомляє вказана вище група, надалі, впродовж грудня 2015 року – березня 2016 року, ТОВ “БІК “Березнякижитлобуд” отримало від Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) дозволи на проведення підготовчих робіт для подальшого будівництва багатоквартирних житлових будинків на вул. Малоземельній, 75-а, 75-б, 75-в, 75-г та 75-д, а також на вул. Центральній, 19, 21 та 21-а. Тоді ж стало відомо, що цей проєкт буде мати назву ЖК “Рів’єра”. На яких підставах вказана компанія розпоряджалася земельними ділянками, у відкритих джерелах інформації немає – схоже, або ТОВ “БІК “Березнякижитлобуд” було ще одним “проміжним” землевласником”, або отримало право забудовувати цю землю за договором суперфіція. У березні 2016 року новим власником цієї землі стало ТОВ “БК “Буд”, і надалі ця компанія почала “заново” збирати усі дозволи, необхідні для будівництва ЖК. Проте, цьому передувала пильна увага правоохоронців.

Так, 15 травня 2016 року Головне слідче управлінням Генеральної прокуратури України (ГПУ) відкрило кримінальне провадження №12016100090005628 за фактом різноманітних порушень при будівництві ЖК “Рів’єра”. Тоді правоохоронці припустили, що посадові особи різних держорганів, які видавали дозволи на проведенні робіт на вказаній території, могли скоїти злочини, передбачені різноманітними статтями Кримінального кодексу України. У тому числі – зловживання службовим становищем (ст. 364 КК України). При цьому, правоохоронці вважали, що це було зроблено з метою одержання неправомірної вигоди. Тоді ГПУ не надто активно розслідувала цю справу, і більш-менш конструктивні кроки мали місце вже після отримання забудовниками нових дозволів.

У червні 2016 року згадана вище група “Оборона Позняків-Осокорків від тотальної забудови” повідомляла, що роботи на вказаній території вже проводяться – незважаючи на те, що забудовники не мали “на руках” усіх необхідних “папірців”. Зокрема – МУО на проєктування забудови і дозволу на саме будівництво. Також у відповідному пості вказувалось, що ділянки в районі вул. Малоземельної–Центральної, відповідно до Генерального плану Києва, за функціональним призначенням відносяться до зони зелених насаджень загального користування. У зв’язку з цим, на думку активістів, Київрада взагалі не мала права віддавати їх у приватну власність під будівництво житлових будинків. Крім того, активісти повідомляли, що ця земля знаходиться в зоні підтоплювальних територій (затопленість території становить 1% повністю). 

За даними матеріалів кримінальних проваджень,19 липня 2016 року Департамент містобудування та архітектури КМДА видав ТОВ “БК “Буд” МУО №611/16/12/009-16 на проєктування будівництва зблокованих житлових будинків за адресою вул. Центральна, 19, 21, 21-А та вул. Малоземельна, 75, 75-А, 75-Б, 75-В, 75-Г, 75-Д. Якими були основні вихідні дані цього документу, у відкритих джерелах наразі інформації немає – реєстр МУО, який адмініструє вищезгаданий департамент, запрацював лише в середині 2017 року. Проте, як вказано в судових ухвалах, КМДА дозволила планувати проєктування на вказаній території 4-поверхових будинків.

За інформацією порталу “Нерухомі”, протягом грудня 2016 року – червня 2017 року ДАБІ видала 9 дозволів на будівництво вказаних будинків, а також зареєструвала зміни до них. Згідно з цими дозволами, будівництво планувалося в девять черг. Замовником і генеральним підрядником цих робіт виступило ТОВ “Статус Буд-Плюс” – знову ж таки, схоже, на підставі договору суперфіція. У червні 2017 року ДАБІ видала забудовникам декларації про готовність до експлуатації будинків перших восьми черг – схоже, така швидкість була пов’язана з тим, що більша частина робіт на момент отримання дозволів була виконана. За даними порталу “ЛУН”, мова йде про 4 будинки поверховістю в 6 та 10 поверхів.

Паралельно з цим правоохоронці продовжували слідство в рамках згаданого вище провадження №12016100090005628 від 15 травня 2016 року. Навесні 2017 року слідчі ГПУ встановили, що будівництво ЖК “Рів’єра” відбувається на ділянках, які не призначені для таких робіт. Крім того, правоохоронцям стало відомо, що забудовники зводять не 4-поверхові будинки, як це було передбачено МУО, а 10-поверхові. 26 травня 2017 року Печерський районний суд Києва за клопотанням ГПУ наклав арешт на ділянки під будівництвом – для того, щоб їхній власник не зміг ними розпоряджатися до закінчення слідства. Проте, вже 14 червня 2017 року Апеляційний суд Києва задовольнив скаргу ТОВ “БК “Буд” щодо зняття арешту – служителі Феміди дослухались до аргументів компанії щодо неправомірності вжиття таких заходів у відношенні до її майна. На цьому активність правоохоронців закінчилась – жодного обвинувального вироку фігуранти вказаного провадження не отримали.

Після цього на деякий час скандали навколо ЖК “Рів’єра” дещо вщухли, а забудовники цього ЖК продовжили свої роботи. За даними порталу Clarity-Project, восени 2021 року ТОВ “БК “Буд” отримало від ДАБІ декілька декларацій про готовність відреконструйованих нежитлових приміщень комерційного призначення на вул. Центральній, 21-Б – схоже, мова йшла саме про згадані добудовані поверхи.

Що стосується останніх, то вперше громадськість почала активно говорити про них за місяць до того – у серпні 2021 року. Тоді киянин Володимир Гуцул у себе в Facebook написав, що забудовники зводять додаткові поверхи в одному з уже зведених будинків у вказаному комплексі – на той час “добудованих поверхів нараховувалося три. Володимир Гоцул назвав це “небезпечним експериментом” і спрогнозував, що вказаний будинок може почати “тріщати й розвалюватись”. Також він вказав на те, що надбудовні роботи проходять з повним ігноруванням будь-яких правил безпеки, адже під будинком є тротуар, де постійно ходять люди, а поруч з будівлею – дорога з інтенсивним рухом автотранспорту, в тому числі пасажирського. Вочевидь, інформація саме з цього посту і стала приводом для відкриття у вересні 2021 року нового кримінального провадження, про яке згадувалося вище.

Впливові бенефіціари

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “БК “Буд” (власник землі під ЖК “Рів’єра”) було зареєстроване в березні 2015 року. Засновниками та кінцевими бенефіціарами цієї компанії вказано мешканців Києва Петра Задорожнього та Сергія Дубовчука, який також є офіційним керівником даного ТОВ.

ТОВ “Статус Буд-Плюс” (замовник та генпідрядник будівництва) було створено у травні 2016 року в Києві.  Станом на січень 2019 року діяльність цієї компанії було офіційно припинено. Останнім керівником та засновником ТОВ “Статус Буд-Плюс” було зазначено киянина Максима Роглєва.

Київське ТОВ “БІК “Березнякижитлобуд” (колишній забудовник ЖК “Рів’єра”) було засноване в грудні 2005 року, а в жовтні 2017 року діяльність компанії була офіційно припинена. Останнім засновником та керівником даного ТОВ було вказано мешканця Києва Євгенія Самойленка.

Реалізацію проєкту ЖК “Рів’єра” та дотичні до цього компанії можна чітко пов’язати з персоною Андрія Стріхарського – народного депутата діючого IX скликання Верховної Ради (обраний по 196 округу (Черкаська область) від партії “Слуга народу”). Примітно, що він є членом Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів корупції в органах державного  архітектурно-будівельного контролю та нагляду, яка була утворена ВР України 15 вересня 2020 року. Також Стіхарський в квітні 2022 року став головою Робочої групи Комітету ВР з питань організації державної влади з розробки актів з питань житлової політики та забезпечення громадян житлом, в т.ч. тих, які втратили його внаслідок збройної агресії російської федерації.

За даними ЗМІ, згадана вище Раїса Стріхарська була “прописана” з ним за однією адресою, а також була кінцевим бенефіціаром ТОВ “БК “Буд” в 2016-2017 роках. Сам Андрій Стріхарський був засновником ТОВ “БІК “Березнякижитлобуд” у 2005-2016 роках. Крім того, колишній кінцевий бенефіціар ТОВ “Статус Буд-Плюс” Юрій Барщевський наразі є керівником ТОВ “БК Маркет”, а офіційним власником останньої компанії є згаданий вище Петро Задорожній.

Девелоперську компанію “Статус Груп”, під брендом якої будувався ЖК “Рів’єра”, також повязують із Стріхарським – він був або досі є головою її наглядової ради. Вказаний девелопер має в своєму портфоліо 7 проєктів житлових комплексів на території Києва – як збудованих, так і тих, що наразі будуються.

Нагадаємо, посаду директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА з 1 листопада 2016 року обіймає Олександр Свистунов. Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов’язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

Треба зазначити, що на час воєнного стану вся повнота влади в Києві належить Київській міській військовій адміністрації (КМВА), яку з початку березня 2022 року очолює генерал Микола Жирнов. В голови КМВА є два заступники, одним з яких є голова КМДА, мер Києва Віталій Кличко.