Перші у світі картини рептилоїдів українського художника Алекса Крамера, офіційний псевдонім Євгенія Литвака.

Євген Литвак 1992 року народження – український письменник, художник, блогер. Створив новий жанр літератури, написав книгу про життя Ісуса до 33 років, намалював єдині у світі картини рептилоїдів, має найбільший блог письменника й літературного критика (акаунт в instagram   52.000 підписників).

Народився у місті Вінниця, у незвичайній сім’ї, він є нащадком знатних та відомих предків. У підлітковому віці Євген проводив багато часу за вивченням свого геніологічного древа. Йому вдалось встановити майже 25 поколінь своїх коренів. По батьку його прізвище Литвак – він нащадок першого короля Литви Міндовга (лит. Mindaugas, 1203-1263), та Міхала Вишневецького (1640-1673) – короля Польщі та великого князя Литовського. А по матері прізвище Морозов – він є прямим нащадком титулу боярині Феодосії Морозової (1632-1675) . При царському палаці Феодосія займала чин верхової боярині та була наближеною до царя Олексія Михайловича.

Коли Євгену було 17 років, він знайшов у своєї прабабці в селі Чернятин, Жмеринського району, на горищі 9 листів. Це і була переписка Морозової та Міхала – вони і стали поштовхом для початку праці над книгою тривалістю у 13 років.

В період спалаху коронавірусу Литвак почав малювати відомих, тепер вже на весь світ, рептилоїдів. Саме великі портрети рептилій. "Отже, коли мій план вдасться, у моєму кабінеті буде чортова дюжина цих істот – ціла симфонія чорного і зеленого кольорів".

Письменник Євген Литвак, автор найкращої книги 21 століття "Епоха слави та надії", став першим у світі художником рептилоїдів. Існує багато статей на тему людей-ящерів, але ніколи не було ілюстрацій. 13 картин рептилоїдів художника під псевдонімом Алекс Крамер – стали ілюстрацією його роману, над яким він працював 13 років.

Коли у відомого письменника з’являється серія картин олією, нерідко виникають два ворожі читацькі табори з розхожими гаслами на зразок "Краще б далі своєю справою займався’’ і ‘’Талановита людина талановита у всьому’’.

Євген дав поштовх розвитку мережевої літератури від жанру фанфікш до жанру літвейка – літературно-економічного феномена блогерсько-письменницької творчості. Сам Литвак описує назву, яка співзвучна з його прізвищем: "Умовно називаю такий жанр "litwake": абревіатура з англійської, що означає "літературне пробудження". Тобто, новий жанр – це продукт авторської фантазії, вебсередовища та інтернет-читача".

Він є автором петиції на оподаткування блогерів. Оскільки новітній жанр веблітератури виконує не лише функцію контенту соціальної мережі, але є й каталізатором доходів блогера та чинником економічної діяльності.

Кожна картина має свою назву – це символічна цифра, пов’язана з його близкими людьми, що зникли. 

Картина "Рептилоїд 045", розміром 600:800, полотно, написане в 2019 році: саме в цей час пропала безвісти близька подруга Анна Кишинська, у якої залишилася мати та сестра. Саме тому назва картини – це номер будинку, в якому вона мешкала.

Картина "Рептилоїд 060", розміром 600:800, полотно, написане в 2020 році: у грудні цього року зник близький товариш Василь Котець, в якого залишилася жінка й дві доньки. Саме тому назва картини – це номер квартири, в якій мешкає родина його друга.

Картини здаються художнику безсмертною пам’яттю про його друзів, "ідеєю, що символізує прожиту епоху і надію на зустріч". Вісім чоловічих образів у форматі портрету та п’ять жіночіх – туристки на фоні колоніального стилю. В одному з його постів instagram ми читаємо: "рептилоїди виглядають так, ніби картини написані з натури".

Художник писав рептилій тринадцять раз. Також існують плітки, що є картина під номером 14. Литвак користується технікою alla prima – "за один раз", різновид техники живопису, що передбачає виконання полотна за один сеанс. Написані портрети здаються живими: важкі, повні внутрішньої сили, вони передають людські емоції, пульсують і змінюються у нас на очах – ніби дивляться на вас. Сам митець писав, що "це перші у світі картини рептилоїдів і єдині. Інших вже не буде". Він завжди прагнув створювати "щось унікальне". "Картини потрібно розглядати у напівтемряві, при світлі свічок" – писав художник, ‘’щоб досягти чогось на кшталт ефекту зорового контакту". Ідея зрозуміла. Його улюблений зелений колір втілює:  зацікавленість, тривогу, відчуття, що за тобою слідкують – весь спектор людських емоцій, від жаху до захоплення.

Історик та журналіст Вахтанг Кіпіані, який упорядкував книгу «Справа Василя Стуса», відзначив унікальність автора під час обговорення його інтернет-творчості. Також український сучасний письменник Мартин Якуб на своїй офіціальній сторінці написав серію з 12 постів про Литвака: "Він знає, де тусив Ісус до 33 років, який механізм реінкарнації, і взагалі має відповідь на питання – "Яка ціль людини на землі", та "Для мене особистість автора невіддільна від його творів". А ще з’явилася плітка, що Литвак ніби є похресником Золотого письменника України Андрія Кокотюхи.

Після останніх двох виставок у Вінниці «жіночих» картин залишилося чотири: український боксер-професіонал, чемпіон світу, Європи та інтерконтинентальний чемпіон за різними версіями Роман Олександрович Головащенко подарував картину ‘’Рептилоїд 060’’, вартістю 57.600 грн, до Пархомівського художнього музею ім. А.Ф. Луньова, зазначивши: "Те, що робить Євгеній Литвак – мистецтво. Я вважаю, що якщо в українському музеї Луньова є роботи Пікассо та Рембрандта, то і для картини вінницького художника Алекса Крамера також знайдеться місце. На цю картину є документи та експертна оцінка".

Після того, як українські музеї визнали творчість Крамера – одразу піднялась ціна на його картини. Кожна наступна стає дорожче за попередню:

Картина "060" - 57.600 грн
Картина "045" - 66.800 грн
Картина "022" - 76.400 грн
Картина "072" - 86.000 грн

Експерт Владислав Колодійчук прогнозує, що ціна на останню картину Крамера може бути понад 1.000.000 грн.

Yes Yes Yes Yes Yes

Yes Yes Yes Yes Yes